woensdag 26 oktober 2011

Deze blog werd in het leven geroepen ter ondersteuning van de activiteiten van Samenlevingsopbouw Brussel om het recht op onderwijs van mensen zonder wettig verblijf te verdedigen. Dit recht kwam serieus in het gedrang sinds het Onderwijsdecreet XX1 op 1 september 2011 van kracht werd. Dit nieuwe decreet stelt een wettig verblijf als voorwaarde voor inschrijving in het volwassenenonderwijs. Samenlevingsopbouw Brussel zal een verzoekschrift indien bij het Grondwettelijk Hof om deze uitsluitende maatregel te vernietigen.

Samenlevingsopbouw Brussel heeft via haar project Meeting, Onthaal- en Steunpunt voor mensen zonder wettig verblijf sinds begin 2010 speciale aandacht voor de toegang tot opleidingen voor deze specifieke groep.

Samenlevingsopbouw Brussel beschouwt onderwijs als een onmiskenbaar grondrecht voor iedereen. Onderwijs kan mensen immers meer zelfredzaam maken, ondermeer door het leren van onze taal. Maar ook door het verwerven van professionele competenties die men hier kan valideren wanneer het verblijf genormaliseerd wordt, en tegelijkertijd ook bij een terugkeer naar het land van herkomst. Bovenal biedt onderwijs kansen voor het individu om zelf sturing te geven aan het leven door zichzelf te ontplooien in de richting die men wenst. Het uitsluiten van specifieke groepen zal onvermijdelijk leiden tot het creëren van verschillende lagen in onze maatschappij, waarbij mensen zonder wettig verblijf een onderlaag zullen vormen die volkomen parallel naast de reguliere samenleving zal bestaan. De negatieve effecten hiervan zullen op termijn vooral merkbaar zijn voor de ´bovenlaag´. Meer informatie over die beoogde impact vindt u in dit achtergronddossier.

Zelfontplooiing is voor Samenlevingsopbouw Brussel ook een belangrijke voorwaarde om mensen zonder wettig verblijf te oriënteren naar de toekomst. Meer hierover verderop in dit dossier.

Indien u meer informatie wenst kunt u ons steeds contacteren via: karen.declercq@samenlevingsopbouw.be